
Time Dergisi editörlerinden Nancy Gibbs, kaleme aldığı bir yazısında “IQ sizi işe aldırır ancak sizi terfi ettiren EQ’dur” demişti. Şirketinizi IQ ile kurmuş olabilirsiniz ama geliştirmek ve büyütmek için ihtiyacınız olan EQ olabilir. Duygusal Zeka kuramının önemli ismi Daniel Goleman bireylerin başarılı olabilmesi için empati, duyguları ifade etme ve anlama, mizacını kontrol etme, bağımsızlık, sabır, sevecenlik, saygı gibi bazı duygu ve düşüncelerin olması gerektiğini belirtiyor. Peki ama bireylerin başarılı olması için duygusal zekaya ihtiyacı olur da kurumların olmaz mı?
Bir binanın içinde olsa bile yaşayan bir organizma gibi farklı işleyen organlardan oluşan kurumların da kendilerine özgü duygusal zekaları bulunuyor. Kurumlarda verimliği arttıracak, çalışanların birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayacak “Ben” değil “Biz” duygusunun hakim olduğu kurumsal duygusal zeka alanları şöyle:
Kurumsal Duyguları Tanımak
Kurumun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, şirketin duygularının farkında olmak ve bu farkındalığı kurum kültürü içinde kullanmak demektir. Bireylerin olduğu gibi kurumların da duygusal ve sosyal hayatları bulunur. Kurumsal başarının sağlanması için bu iki unsurun iyi yönetilmesi gerekiyor. Kurumdaki olumsuz duygu ve düşüncelerin, dinamik duygulara dönüştürülmesi için kurumsal duygularınızı tanımalısınız. Kurumunuzu tanımadan doğru kararlar veremezsiniz.
Kurumsal Duyguları Yönetmek
Duygusal zekaları gelişen kurumlar, şirket içindeki yıkıcı duyguları yönetebilirler. Özellikle kurumsal değişimin yaşandığı dönemlerde oluşan negatif durumlarla mücadele edebilme gücüne sahip olurlar. Kurumsal duyguların iyi yönetildiği bir ortamda; güven ve doğruluğa dayanan bir kurum kültürü oluşur, politikalar yerine sorunlar üzerine odaklanılır, sağlam temellere dayanan ilişkiler kurulur.
Kurumsal Motivasyon
Kurumlarda çalışanların bireysel motivasyonlarının yanında kurumsal motivasyonun da sağlanması, kurumsal gelişim ve başarı için önemli. Kurum içinde bütün çalışanların elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığı, sorumluluk sahibi olduğu ve birlikte bir işi başarmaya çalıştıkları bir kültür oluşturmak, kurumsal motivasyonu geliştirecektir. Kurumsal motivasyonun sağlanmasında çalışanın kuruma bağlılığı da önem kazanıyor. Çünkü bağlılık duyan çalışanlar, kurumun amaçlarına inanarak çalışır.
Kurumsal Sosyal Farkındalık
Kurumsal sosyal farkındalığa sahip olan yani empati yapabilen kurumlar, olaylara çalışanlarının, müşterilerinin, hissedarlarının gözüyle bakar, onların ihtiyaçları ve isteklerini, kurum hakkındaki düşüncelerini anlamaya çalışır.
Kurumsal Sosyal Yetiler
Duygusal zekası yüksek olan bireylerin karşılıklı ilişkilerini etkili bir şekilde yürütebilme yeteneği nasıl yüksek ise, kurumsal duygusal zekası yüksek şirketlerin de müşterileriyle, hissedarlarıyla, tedarikçileriyle olan karşılıklı ilişkileri verimli ve başarılıdır. Duygusal zekası yüksek kurumlar, karşılıklı ilişkide bulunduğu birey ya da grupların duygularına duyarlılık gösterir, etkin iletişim kurar, ilişkilerde sürekliliği sağlar.
Latest posts by Selvi Çelik (see all)
- Netflix’te İşe Alımlar Nasıl Oluyor? - Mayıs 22, 2018
- Gençpa’da İşe Alımlar Robotik Uygulamalara Emanet - Mayıs 17, 2018
- Farkınız küçük ama etkili olsun! - Mayıs 16, 2018
Yorum Yap